‘Verdriet is als een egel’ Boek met 35 verhalen over rouw en nazorg

Auteur Gerard van Midden uit Baarn schreef het boek ‘Verdriet is als een egel’ over rouw en nazorg. Hij voerde in zijn functie als nazorgmedewerker bij een uitvaartonderneming ruim 400 gesprekken met nabestaanden. De inhoud is geordend rond zeven thema’s die aan rouw raken: tijd, eenzaamheid, ruzie, schuldgevoel, opluchting, angst en doorgaan. In elk hoofdstuk reflecteert hij op het thema op basis van een uitspraak van bekende en onbekende mensen. Deze teksten zijn deels informatief. De hoofdstukken sluiten allemaal af met een gedicht. De kunstige bloeminstallaties van Anne van Midden geven het boek extra uitstraling.

Gerard van Midden (1957) had het voorrecht om naar de verhalen van nabestaanden te mogen luisteren. Hij hoorde verhalen over hoogoplopende emoties en schrijnende stiltes. Over soms vergeefs zoeken naar taal tot onstuitbare woordenstromen. De verhalen laten zien hoe verschillend mensen met rouw en verlies omgaan. Ze stellen praktische vragen, zijn op zoek naar antwoorden in zichzelf, verwoorden op indrukwekkende wijze gevoelens van schuld, angst, eenzaamheid of diepe liefde. En soms ook van opluchting.

Gerard van Midden luisterde, vroeg door, vatte samen en had de moed om te benoemen wat ogenschijnlijk onnoembaar leek. Met vrijwel altijd dezelfde reactie: ‘Wat ben ik blij dat er woorden zijn voor wat ik voel en dat het er gewoon mag zijn.

Symboliek in bloemen
De bloeminstallaties zijn speciaal voor dit boek gemaakt door Anne van Midden. Zij is gespecialiseerd in natuurlijke bloemontwerpen. Ze geeft hierin les aan creatieve professionals over de hele wereld, zowel in haar studio als online. Daarnaast maakt ze dromerige installaties voor merken, kunstprojecten en foto’s.

Martine van Vuure: ‘Herkenbaar en helpend’
Uitvaartondernemer Martine van Vuure over Verdriet is als een egel: ‘Dit boek laat je afwisselend huilen, verwonderen en glimlachen. De verhalen zijn licht van toon en nuchter. Geschreven met gevoel voor humor, sfeer en bovenal met respect voor de mensen die hun verhaal gedeeld hebben. Vanuit mijn ervaring met nabestaanden kan ik zeggen: herkenbaar en alleen daardoor al helpend.’

Algemene informatie

Verdriet is als een egel heeft 140 pagina’s, is hardcover, geheel full colour en vierkant van maat. Het boek kost € 20,- (inclusief verzendkosten). Meer weten en/of bestellen? Ga naar www.rouwboek.nl